Om oss – LOHILO Foods

Vår historia som börjar redan 1979

Bolaget, tidigare känt som Alvestaglass AB, bytte i November 2019 till LOHILO Foods AB. Men historien finns kvar, tillika den fantastiska glassen som fortfarande går under namnet Alvestaglass. 

1979 öppnade en liten glassfabrik sina portar i den lilla småländska orten Alvesta. 2009 köpte Dan Isaksson och Richard Hertvig det lilla enmansföretaget och flyttade huvudkontor och produktionen  till grannstaden Växjö. De behöll namnet Alvestaglass som namn på bolaget och som ett varumärke för deras egna första glass, som fram till 2019 varit företagets bäst säljande varumärke. 2013 lanserar Alvestaglass AB ett nytt varumärke som inte bara skulle vara supergott, utan även ha helt nya funktioner. Namnet blev LOHILO, som stod för ”LO – carbs – HI function- LO additives”. LOHILO växte snabbt och ytterligare fem år senare adderades nya produktsegment till varumärket. Segment där LOHILO Foods redan gjort ett stort avtryck är främst funktionsdryck men även proteinbars, tuggummi och chips. 

Under 2019, när bolaget tack vare Lohilo-varumärket, fått en betydande tillväxt internationellt så bytte Alvestaglass AB namn till LOHILO Foods AB. Allt för att anpassa verksamheten till en internationell kontext.

Vi är fortfarande i början av denna resa – låt oss se vad framtiden ger oss!

/ Richard Hertvig – VD och grundare

LOHILO Foods idag

Vi har idag 7 lokala lager och 1500 butiker som vi levererar till, varav 400 butiker besöks dagligen. Vårt huvudkontor är 8000m2 med kapaciteten att förvara 1200 pallar i ett toppmodernt fryslager. I samma byggnad hittar du vår eget padel och träningscenter – LOHILO Fitness Club. Vi har vuxit internationellt och idag har vi kunder i Finland, Danmark, Island, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Portugal, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, och mer kommer!

LOHILO, Alvestaglass, , Järnaglass, Nick’s och Bubbies är varumärkena vi har i vår portfolio. Sedan oktober 2019 är vi också ansvariga för försäljning, logistik och tillväxt av Häagen-Dazs och Halo Top i Sverige.

 

Vår glassfabrik i Växjö

På Verkstadsgatan mitt i Växjö hittar du vår glassfabrik. Här producerar vi sedan 2009 stolt vårt varumärke Alvestaglass, Järnaglass och NICK*s. Det är härifrån företaget härstammar och fungerar än idag som en utgångspunkt för utveckling av nya produkter och varumärken.

Vi lägger stor tyngd i att fortsätta driva en egen, lokal, fabrik för att kunna bibehålla den närproducerade aspekten och den interna kompetensen. När det kommer till vårt näst största segment, funktionella drycker, så görs även dessa i Småland, inte långt från huvudkontoret och distributionscentralen.

Företaget har vuxit snabbt och därmed behovet att hitta en plats med mer utrymme. Det är då Nylandavägen, nära flygplatsen i Växjö, ansluter sig till vår historia som vår nya logistikkärna och huvudkontor.

Vårt miljöarbete och kvalité

LOHILO Foods AB jobbar med globala ambitioner, självklart underbyggs dessa ambitioner av en GFSI standard som idag representeras av BRC Foods (BRC site code : 7431754). Hela verksamheten inklusive lager följer CAC (Codex Allimentarius Commission) sätt att bedöma, styra och förebygga risker. Personal utbildas fortlöpande i livsmedelssäkerhet och med hygienrutiner.  LOHILO Foods AB är godkända för att hantera ekologiska produkter och råvaror (KRAV / EU-Ekologisk).

 

Vi följer ett miljöledningssystem som är upprättat enligt EMAS (EG 1221/2009). Kontinuerligt följs och analyseras företagets samlade CO2 utsläpp i syfte att kunna kompensera för utsläpp med målsättning att inom 10 år bli 100% koldoxidneutral. LOHILO Foods AB har idag 14 miljömålsättningar som följs upp och utvärderas årligen. Fordon som inköps är miljöklassade enligt EUR 6.

Lär känna vår styrelse och grundarna i bolaget

Hans Jacobsson

Styrelseordförande

Hans Jacobsson är utbildad civilekonom och har varit VD på Rootfruit Scandinavia AB (publ), Director of Finance and Supply Chain på General Mills Scandinavia AB (ägare av bl.a. Häagen Dazs, Old el Paso och Green Giant), Partner i CR&T Ventures (riskkapitalbolag i Bure-sfären) och ansvarig för Corporate Finance på Bure IT/Infomedia.

Hans har omfattande kompetens inom Fast Moving Consumer Goods (FMCG) sektorn, stor erfarenhet av företagsöverlåtelser, noteringsprocesser och strukturaffärer. Hans är idag CFO och partner i Nowa Kommunikation AB.

 

Anna Frick

Styrelseledamot

20 års erfarenhet som marknadsansvarig och konsult inom digital omställning, strategi och kommunikation såväl nationellt som internationellt. Har en MBA från Handelshögskolan i Stockholm, fördjupning finansiering och marknadsföring.

Är nuvarande styrelseledamot i Frisq Holding AB (publ), Fortnox AB (publ), LeoVegas AB (publ) och Odd Molly international (publ)  och Svea Ekonoi AB (publ) . Anna har tidigare varit VD i Oakwood Creative AB, styrelseledamot i Nordnet AB (publ) samt styrelseledamot och partner i Garbergs Reklambyrå AB.

 

Amanda McEven

Styrelseledamot

Född 1987. Styrelseledarmot.
Invald 2020. Oberoende i f
örhållande till Bolaget och bolagsledningen. Oberoende i förhållande till Bolagets större aktieägare.

Amanda McEwen har en bred erfarenhet inom E-Commerce och digital marknadsföring. Hon har suttit i ledningsgruppen inom framstående Ecom-bolag så som exempelvis ConfidentLiving och KitchenTime där riskkapitalbolaget Verdane, som även har engagemang i bl.a. MatHem, Boozt och Eleven, var där en av huvudägarna. Vidare har hon en masterutbildning inom Management Science från London School of Economics. Amanda arbetar idag på Curamando, ett Managementkonsult-bolag inom digital transformation och E-handel, med kunder som exempelvis Ellos, Volvo och Apotek Kronan.

 

Richard Hertvig

Styrelseledamot,

Senior advisor, grundare

Efter 3 års studier på Handelshögskolan valde Richard att 2008 avsluta sina studier och starta Alvestaglass (numera Lohilo Foods) tillsammans med Dan Isaksson.

Richards spetskompetens ligger inom entreprenörskap och försäljning. Richard har tillsammans med sin kompanjon Dan Isaksson fått fyra Gasellutmärkelser i Dagens Industri och LOHILO Foods är idag Gasellmästare. 2016 utsågs Richard till en av Sveriges supertalanger av Veckans Affärer.

 

Dan Isaksson

Styrelseledamot

Glassmästare/Gelatista, grundare

Dan Isaksson har varit mångsidig entreprenör och produktutvecklare  i snart 45 år inom ett flertal områden i Sverige och verksam i flera länder i fjärran östern under 18 år. Startade tillsammans med Richard Hertvig Alvestaglass (numera LOHILO Foods) med glass och stark tillväxt i Sverige som fokus . Varumärket LOHILO skapades för 6 år sedan som ett led att använda Dans spetskompetens och erfarenhet att globalisera produkterna, sedan 2 år så är det inte bara glass längre som det är fokus på för Dan. Han titulerar sig som glassmästare eftersom han gör världens godaste glass.

 

Tyrone Andersson

VD

Tyrone Andersson har en ekonomutbildning från Linnéuniversitetet i Växjö med inriktning mot Supply Chain Management och japanska kvalitetsfilosofier. Han har innehaft flera olika ledande positioner inom Supply Chain och Försäljning på internationella FMCG-bolag som Kraft Foods (nuvarande Mondelez), Red Bull Sweden och Unilever.

Utöver detta har Tyrone under sin 20-åriga karriär varit engagerad & drivande i flera branschföreningar, senast som ordförande för DLF Marknadskommitté och ECR Retail Demand. Tyrone kommer närmast, som Försäljningsdirektör, från Unilever Nordics.

 

sv_SESwedish